СЬОГОДНІ - 10 ЧЕРВНЯ - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ МОРОЗИВА
Історія цього продукту йде своїми коренями в глибоку стародавність. Ще близько 3000 років тому в Китаї робили прохолодні страви з суміші льоду, снігу і шматочків фруктів. Пізніше там же з'явився рецепт змішування молока і льоду, що зберігався в суворій таємниці. Робили свої прохолодні десерти і в Стародавньому Ізраїлі, і в Греції. Вони більше були схожі на те, що зараз називають замороженим соком.
Рецепт з використання замороженого молока в Європі з'явилася тільки в XIV столітті, очевидно, в Італії. У Франції рецепт виявився в XVI столітті, і там же з'явилося класичне морозиво, створене на основі молока, але вже в XVIII столітті.
Назва "пломбір" також прийшло з Франції (за місцем своєї появи – Пломб'єр-ле-Бем). Тут же в XIX столітті набули поширення не тільки пломбір, але і стаканчики з морозивом.
А ось ескімо – це продукт, створений у США на початку 20 століття. Туди морозиво потрапило в XVIII столітті разом з переселенцями. Християн Нельсон почав глазурувати морозиво шоколадом і назвав свій винахід "пиріжок ескімоса" (ескімо-пай). Тут же з'явилися і вафельні стаканчики.
Австрійські кондитери дали світу шоколадне морозиво, а італійські – сорбет.
ТРАДИЦІЇ СВЯТКУВАННЯ
День морозива святкують у всьому світі. На всенародних гуляннях виробники презентують нові види улюблених ласощів, влаштовують дегустації, щоб показати споживачу, яке повинно бути морозиво, встановлюють скульптури, виставляють у галереях високохудожні фотографії і роблять інсталяції улюбленого продукту.
Наприклад, у Флориді на одному з будинків до урочистого дня була встановлена скульптура у вигляді перевернутого ріжка морозива. У кожній країні святкування проходить за своїми сценаріями, але заморожений десерт став невід'ємною складовою урочистості у різних народів.
ЯК ВІДЗНАЧАЮТЬ СВЯТО В УКРАЇНІ?
Україна не стала винятком. У нашій країні на свято морозива влаштовуються гуляння в улюблених українцями парках відпочинку, кафе і ресторанах.
Це веселе, радісне свято, доступний всім жителям країни. Дорослі і діти отримують масу задоволення і незабутніх вражень. І не варто запитувати, чому полюбляють морозиво всі без винятку жителі планети. Кожні три секунди у світі продається пачка замороженого ласощі. У середньому, людина з'їдає за рік дванадцять кілограм улюбленого продукту. Адже холодні ласощі не тільки дуже смачний десерт, а й чудовий антидепресант, дарує відчуття радості і щастя.
- 17-18 ЛИСТОПАДА 2021 Р. в Києві пройшла технічна конференція ICYTech 2021, в якій взяла активну участь компанія ТОВ Гринкул.Всі питання конференції були пов'язані з правильною експлуатацією, завершеною модернізацією, грамотним обслуговуванням, швидким і якісним ремонтом промислових і комерційних холодильних систем, їх обладнанням та агрегатів.Повна версія новини