Що таке холодоносії? Та їх використання в холодильній промисловості.
В холодильній сфері головною робочою речовиною завжди був холодоагент, в основному фреони. Однак, з появою великих виробництв, його кількість доводиться збільшувати, що сильно підвищує вартість холодильної системи. Крім цього, у разі витоків, втрати холодоагента сильно б'ють по кишені та можуть бути небезпечні для продуктів у камерах зберігання.
Стали актуальними нові холодильні системи з використанням вторинної речовини – холодоносія. Сам по собі холодоносій дешевше холодоагента, що значно скорочує витрати. І витоки теж перестають бути такою сильною проблемою, навіть не лише через вартість, а й більшу безпеку холодоносіїв. Звичайно, що це у випадку використання відповідних їх типів.
А взагалі, що вони з себе представляють? Холодоносії - це проміжні речовини, метою яких є передача тепла від охолоджуваного об'єкта(наприклад камери) до холодоагента. Тим самим, холодоносій забирає тепло з приміщення, за допомогою насосів направляється до холодоагента, вже охолодженого в холодильній машині - чіллері, і віддає йому все тепло, знижуючи свою температуру, і направляється назад в охолоджувальне приміщення.
Холодоносії бувають водні та безводні. В основному використовують розбавлені водою речовини в певній концентрації, від якої залежать їх властивості.
У трубах може виникати корозія. Для того, щоб це запобігти в холодоносії додають спеціальні хімічні речовини - присадки.
Холодоносії мають основні параметри, що безпосередньо впливають на їх ефективність і властивості:
- температура плавління
- температура кипіння
- динамічна в'язкість - чим вона нижча, тим легше транспортувати холодоносій що дозволяє зменшити потужність насосів, завдяки чому зменшуються енерговитрати.
- питома теплоємність та теплопровідність - чим вони вищі, тим ефективніше стає теплообмін
Зараз ви побачите деякі типи холодоносіїв та їх основні компоненти:
Вода
Вода є найбільш доступним і дешевим холодоносієм. Також вона володіє найбільшою питомою теплоємністю серед інших рідин і твердих речовин. Воду часто використовують в системах кондиціонування, наприклад торгових центрів, лікарень і т. д. Однак у їх використання є один недолік - взимку вона може просто замерзнути та розірвати труби, по скільки, при температурі нижче 0 градусів, вона кристалізується і розширюється, тим самим викликаючи надлишковий тиск у трубах, чого останні не витримують. У таких випадках використовують інші речовини, які вже розбавляють у воді.
Гліколеві розчини
Як приклад можна взяти: етиленгліколь та пропіленгліколь
Етиленгліколь
Це безбарвна сиропоподібна рідина без запаху і з солодким смаком. Є компонентом для холодоносія. Його використовують у хімічній, текстильній, шкіряній, фармацевтичній парфумерній промисловості та ін. Він має непогані теплофізичні властивості, але він токсичний і небезпечний для людини, тому його використання в харчовій промисловості заборонено. Навіть, незважаючи на те, що він не контактує безпосередньо з продуктом, ризик витоку та її наслідків занадто великий, адже в такому випадку, наприклад в холодильній камері площею 1500 кв.м., вся продукція буде непридатна для вживання, і це загрожує великими фінансовими втратами.
Пропіленгліколь
За властивостями схожий з етиленгліколем, тому його використовують в тих же сферах промисловості. Однак, пропіленгліколь практично абсолютно нешкідливий для людини, що дозволяє використовувати його в харчовій промисловості, хоч він і коштує трохи дорожче.
Розчини на основі органічних солей
Для прикладу можна взяти форміат калію.
Форміат калію
Форміат калію являє собою розчин калійної солі мурашиної кислоти. Він нетоксичний, вибухобезпечний і біорозкладаний. Володіє дуже низькою в'язкістю, що дозволяє зменшити споживання електроенергії, за рахунок полегшеного транспортування по трубах. Його легко використовувати в охолоджувальних системах при дуже низьких температурах, наприклад в камерах для зберігання харчових продуктів. Він має хороші теплофізичні та антикорозійні властивості.
Висновок
Були представлені деякі компоненти з яких виготовляють різні холодоносії. Звичайно це лише частина з усіх можливих варіантів. Не буває ідеального холодоносія, кожен підбирається індивідуально. Їх використання дозволяє убезпечити та здешевити вашу систему. Ця технологія ще знайде собі місце в майбутньому.